Stoppen met roken – de nabeschouwing

Anderhalve maand geleden stond ik voor die verschrikkelijke eerste dag.
Op 1 mei heb ik m’n laatste cigaret uitgeduwd en vanaf 2 mei een nieuw leven ingestapt.
Dankzij de nodige motivatie, steun en hulp voel ik mezelf nu, anderhalve maand later, ex-roker.
Inderdaad, ik voel me geen roker meer die aan het stoppen is maar een echte authentieke ex-roker.

Wat ik vooral mis (en vroeger nooit bij stilgestaan heb) is de “instant gratification”.
Het zalige “aaah” gevoel dat je (bijvoorbeeld) ook kan hebben wanneer je al heel lang moet pissen en door omstandigheden moet ophouden. En dan, uiteindelijk, met barstende blaas, eindelijk kan gaan en je blaas mag lossen. Dat gevoel van “aaaaah” dus. Wanneer een behoefte, een verlangen, … eindelijk bevredigd wordt. Dat verlangen wordt door de nicotine verslaving steeds actief gehouden. En die heerlijke bevrediging bekom je elke keer als je een cigaret aansteekt.
En ja, dat mis ik eigenlijk wel. Niet het roken, niet de nicotine. Maar gewoon dat regelmatige “aaah” gevoel tijdens de dag. Als niet-roker heb je dat dus niet.

Ik zou m’n toiletbezoekjes systematisch kunnen uitstellen, maar dat lijkt me teveel van het goede. 😉

En verder?

Wel, mijn rookhulp was Champix en dat is dus inderdaad straf spul.
Het heeft me enerzijds heel goed geholpen met stoppen, maar anderzijds blijf ik nu met de ravage nadien over. Ik ben ondertussen vroegtijdig gestopt en de bijverschijnselen beginnen langzaam weg te vallen.
De depressie die getriggered is lijkt niet vanzelf weg te gaan.

Niet zo tof.

Het lijkt wel alsof mijn hormonale huishouding op het vlak van dopamine en serotonine volledig om zeep is. Goede momenten zuigen me helemaal leeg op het vlak van energie, waardoor ik na een leuk moment volledig leeg en futloos ben. En tegen slechte momenten kan ik al helemaal niet. Ik heb totaal geen emotionele weerstand meer.
Stress, slecht nieuws, afwijzing, tegenslagen, … Hoe klein ze ook zijn, ze halen me volledig onderuit.

Dat doet me er aan denken. Ik wil tevens even dit moment gebruiken om iedereen te bedanken die er de laatste paar weken al was voor me.  Het maakt echt een verschil. Thanks.

Het klinkt misschien vreemd, maar op het vlak van stoppen met roken kan ik alvast zeggen: had ik het geweten, ik had het nog steeds gedaan! OK, wat ik nu meemaak is geen pretje, maar het is een kleine prijs om niet meer te roken.

Mijn focus is nu om niet meer te hervallen. Eén van de gevolgen is dat mijn vriendenkring zich gaan herdefinieren is. Ik trek bijvoorbeeld veel meer op met m’n niet-rokende vrienden dan vroeger. En bij nieuwe sociale contacten ga ik de rokers al helemaal uit de weg.

Ik ben dus – zoals het een goeie ex-roker betaamd – zo’n verschrikkelijke extreme anti-roker geworden. 🙂

En nu hopen dat ik ook zonder de hulp van Champix de moeilijke verleidelijke rookmomenten kan blijven weerstaan. Want die zijn er wel nog steeds. Misschien ben ik daarom wel zo extreem anti. En misschien is da ook wel nodig om me op het juiste pad te houden.

To be continued…

Advertenties

3 reacties »

 1. Amnes Said:

  Hoi,

  Ik begrijp wel wat je bedoelt met anti roker geworden. Ik ben nu 5 dagen gestopt, en hou ook een dagboek bij (zie url)

  Ik kan geen rook meer verdragen. Mijn vriendin rookt nog, maar als ze me wil kussen mag ze eerst serieus wat muntjes slikken.

  Nog veel succes bij het blijvend stoppen met roken!

 2. Wim Frencken Said:

  Ik ben op 1 februari 2013 begonnen met Champix en ben blijven roken tot 13 februari 2015 en toen, dus na 14 dagen gestopt met roken.Ik heb de eerste 2 dagen 2 pogingen gedaan om 2 sigaretten al of niet gedeeltelijk opgerookt. Daarna niets meer. Ik wil het voornamelijk hebben over de bijwerkingen die best ernstige vormen kunnen aannemen.

  De problemen zijn, stoelgang problemen, lichte hoofdpijn, jeuk op ledematen en hoofd, slaapproblemen en lichte misselijkheid en soms lichte rare dromen.

  De jeuk en stoelgang zijn(waren) de ergste problemen, vandaar dat ik op 6 april 2015 gestopt ben met Champix, na eerst een verlaagde dosis te hebben genomen maar dat verhielp de problemen niet, maar roken doe ik niet meer.

  Als leek en gebruiker zou ik zeggen, probeer met je arts af te spreken om de dosis geleidelijk op te voeren en niet die van de fabrikant op te volgen. Die is niet voor iedereen geschikt. Uiteindelijk gaat de winstbepaling voor de fabrikant de belangrijkste rol spelen .

  Ik had de eerste 14 dagen toen ik Champix gebruikte niet de indruk dat het makkelijk zou kunnen worden. Ik had mezelf al voorgenomen om op de 13de februri 2015 te moeten zeggen dat ik niet kon stoppen maar door +bijkomende oorzaken is dat blijkbaar wel gelukt.
  Maar ik ga beslist niet extreem anti roker worden, belachelijk dat mensen dat doen, terwijl ze zelf jarenlang gerookt hebben.

 3. Wim Frencken Said:

  Ik ben inmiddels 14 maanden van roken,af. het is vergif en veroorzaakt door toevoeging verslavende middelen in sigaretten door sigarettenproducenten.
  STOP ERMEE, JE KWALIETEIT IN LEVEN GAAT MET SPRONGEN VOORUIT, MEER LUCHT EN MEER VRIENDEN


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: