Magnatune – een schat aan eerlijke muziek

Op het internet kan je een schat aan legaal te downloaden muziek vinden van minder bekende maar daarom geen slechte artiesten.

Vandaag wil ik het even hebben over Magnatune.

Bij Magnatune hebben ze het helemaal door. Met de kreet “We are not evil” smeten ze zich op het internet. Hun aanbod wordt alsmaar groter en ook het gebruiksgemak en “the fair deal” die je er kan doen zijn een grote plus.

Elk nummer kan je beluisteren voor je koopt. Je koopt dus zeker al geen kat in een zak.

Wil je een album kopen, dan kies je zelf hoeveel je daarvoor betaald. Dit loopt van 5,00 USD tot 18,00 USD. Daarenboven kan je zelf het formaat kiezen waarin je je muziekjes wil downloaden: Ogg Vorbis (yay!), 128K MP3, WAV, FLAC, …

Je kan ze muziek natuurlijk ook op CD bestellen en hier geldt dezelfde prijsregel, je beslist zelf wat je betaald, alleen komt er dan een shipping fee bij van 8,00 USD.

Doordat ze contracten sluiten met artiesten ipv. met platenlabels kunnen ze garanderen dat de helft van de opbrengst naar de artiest gaat. Het is dus niet alleen eerlijk voor jou maar dus ook voor de artiesten.

Er staat geen DRM muziek, alle gedownloade bestanden zijn plain-old recht-toe-recht-aan mp3tjes of oggjes.

Kwaliteit is heel belangrijk voor hen. Alle albums worden handmatig uitgekozen. Slechts een kleine 3% van de inzendingen haalt “de katalogus”.

De muziek wordt verdeeld onder de “Attribution Noncommercial Sharealike” licentie van creative commerce. Dat wil zeggen dat je het recht hebt om naar de streaming radio te luisteren, de muziek downloaden en met vrienden delen. Ze moedigen dit laatste zelf aan. En tenslotte ben je vrij om de muziek of samples te gebruiken als je wil mixen of voor niet-commercieel gebruik.

Zowel voor Amarok als voor Rhythmbox, mijn 2 meest gebruikte players, bestaat er een plugin die het leven nog wat gemakkelijker maakt. Met rechtstreeks toegang tot de katalogus vanuit de player kan je met enkele klikken (zoek op genre, artist, album en/of zoektermen) luisteren naar een nummertje naar keuze.

Terwijl ik dit schrijf ben ik aan het luisteren naar de Magnatune Compilation for Meditation. Goeie selectie, eentje die de weg naar m’n HD zal vinden en waar ik met plezier enkele dollars voor zal overmaken met m’n VISA.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: