Wat als de users in opstand komen?

Voor wie het allemaal niet te goed meer weet, Web 2.0 websites zijn websites waarbij “the community” (dus de leden van de website) centraal staat. Die community zorgt voor het plaatsen, het delen en het rankeren van de inhoud. M.a.w. voor de users, door de users.  Flickr.com is hier een voorbeeld van op het gebied van photosharing. Slashdot.org is ook een voorbeeld, daar kan je nieuws lezen geplaatst voor en door nerds.

En voor wie het nog niet doorhad: Web 2.0 is in. Vet in! 🙂

Digg.com is ook een Web 2.0 website. Wie interessante artikels vindt op het internet kan deze “diggen”. Op de digg website kan je uptodate blijven met het nieuws die de andere digg members interessant vonden.

Een simpel systeem dat snel bijval kreeg en al spoedig was digg heel populair en veel gebruikt.

Maar dan gebeurde er iets dat nog nooit gebeurt was.

Digg kreeg een brief dat bepaalde artikels met illegale content (over decryptie methodes, ik bespaar je de details) verwijderd moesten worden om een rechtzaak te voorkomen.

Zogezegd, zogedaan. Digg verwijdert de artikels en delete de gebruikers die die artikels geplaatst hadden. En dan kwam het …

Volledig verontwaardigd kwamen de Digg gebruikers in opstand. Massaal werden de oorspronkelijke artikels terug geplaatst. Van alle kanten kwamen links en diggs en posts en … zodat Digg uiteindelijk kon kiezen: buigen of barsten. Een rechtzaak voorkomen door aan de lopende band artikels en gebruikers te verwijderen en de site zo nutteloos maken. Ofwel zich neerleggen bij de keuze van zijn gemeenschap en zien wat er gebeurt.

En, je houdt het niet voor mogelijk, de maker van de website heeft besloten de luide stem van zijn gebruikers te volgen en de legale consequenties hiervan te dragen.

Dit verhaal krijgt zeker nog een staartje. Dit kan belangrijk worden naar legaliteit en verantwoordelijkheid toe van gemeenschaps-gestuurde websites. Ik vraag me af waar dit heen gaat.

Wie het oorspronkelijke (engelse) artikel wil lezen kan terecht op: computerworld.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: